top of page

Kas ja kuidas treeningutega alustada?

Tihti kuulen oma klientidelt, sõpradelt, tuttavatelt, et peaksin hakkama ennast liigutama. Ilmselt on see mõte kuskil kuklas tiksunud juba mõnda aega ja tõenäoliselt on sellel ka oma põhjus, miks selle mõtteni on jõutud. Kuid siiski, mingil põhjusel on lihtsam leida takistusi kui astuda samm enesetunde parandamiseni. MIKS?


Miks on nii raske võtta ennast kokku ja minna õue kõndima, jooksma, rattaga sõitma, treeningsaali või võtta internetist mõni treeningplaan ja alustada liikumisega? Miks me leiame nii palju takistusi aga mitte ühtegi võimalust? Kas oled kunagi mõelnud, millised on võimalused, et saaksid trenni teha?!

Takistusi on ilmselt sadu aga võimalusi on palju raskem leida ;) Mis on sinu võimalikud võimalused ja kuidas elminieerida takistused? Koostasin sulle lugemiseks ühe variandi. Sa võid samamoodi mängida peas läbi TAKISTUSED JA VÕIMALUSED ja vaadata, mis mõtted sul tekivad või mis küsimused.

Toon välja mõned:

TAKISTUSED

VÕIMALUSED

  1. Mul pole aega...

  1. Planeeri! Planeeri päev, kellaaeg, millal alustad võimlemise-, jooksmise-, harjutustega, vmt. Pane see kalendrisse kirja! See on sinu aeg! Võta ja naudi seda aega!

2. Liiga raske ja piinarikas.

2. Vali liikumisviis, mis pole raske: kiirkõnd, rattasõit, ronimine, võimlemine, pallimängud, golf vmt. Mis sulle võiks meeldima hakata? Mida oled noorena teinud ja seda mitte sunniviisiliselt vaid vabatahtlikult? Võimalusi on väga, väga palju. Aruta mõne treeneriga!

3. Töölt tulles on kõht liiga tühi ja peale seda kõht liiga täis, et trenni teha.

3. Võta tööle kaasa mõni vahepala. Kahe toidukorra vahel võiks olla 2-3h, et hoida veresuhkrutase stabiilne. Liiga pikk toidukordade vahe tekitab veresuhrku kõikumise, mille tulemusel sööd õhtuti rohkem, kui võiks. Vahepaladega hoiad stabiilsust ja isud on ka väiksemad. Lisaks saad minna trenni, kui oled enne väikse vahepala võtnud!

4. Pole raha!

4. Ilmselgelt spordiklubiga liitumiseks on vaja raha. Väljas käimiseks aga raha vaja pole. Õues liikumine on tasuta ja samuti kodus läbi youtube harjutuste tegemine. Seega võimalusi on väga palju, tuleb leida lahendus! Loomulikult valikud on väiksemad aga võimalusi jagub!

5. Ei tea, kust alustada ja millega alustada!

5. Küsi nõu mõnelt treenerilt. Treener saab hinnata sinu hetkevormi ja anda soovitusi. Samuti treeningnõustamisel selgub äkki treeninguid, mis sulle võib meeldida ja millega tegelemist hiljem naudid. Kui ei soovi treeneriga nõu pidada, uuri sõpradelt, millega nemad tegelevad. Koos on kindlasti lihtsam alustada ja koos on kergem eesmärkide poole liikuda!

6. Ma ei tea, millal alustada?!

6. Alusta täna. Ära võta aega homseks või ülehomseks. Kui tuleb mõte, tee kohe algust ja planeeri kalendrisse aeg, kus oled treeninguteks valmis nii vaimselt kui ka füüsiliselt.

Siiski, kui sul on mõte idanema läinud, esita endale küsimus:

  1. Miks ma TRENNI TAHAN TEHA?

  2. Mis see MULLE ANNAB?

  3. Mis on selle juures MINU HEAOLULE positiivset?

  4. Miks on MULLE liikumine oluline?!

  5. Kuidas ja millal saaksin alustada?

  6. Milline oleks see spordiala, mis mind kõnetab ja mis mind viib soovitud tulemusteni?


Minu soovitus:

  • Alusta väikestest sammudest. Kõigepealt lepi iseendaga kokku, mis päevadel plaanid ennast hellitada.

Täpselt samamoodi nagu sulle meeldib käia massaažis või kosmeetikus või sõbraga väljas, meeldib sulle kindlasti ka enesetunne, mille pärast treeningut saad. Selleks aga, et kuskile üleüldse jõuda, pead eelnevalt planeerima. Just nii on ju ka kõige eelpool nimetatuga - tuleb broneerida aeg, et vastuvõtule saada.

  • Ära võta liiga suurt ampsu, tekita harjumus.

Alusta pigem tagasihoidlikult ja ära sea liiga suuri eesmärke. Oluline on tekitada harjumus, mis oleks püsiv ja kauakestev, sest treeningutega alustamine võiks ju olla pigem elustiil mitte ainult uitmõte ;)


Harjumuse kujundamiseks alusta kasvõi 10-15 min päevas. Selline lühiajaline treening ei võta palju aega ega vaja väga suurt planeerimist. Piisab kasvõi väiksest sörgiringist, rattasõidust, kodusest treeningkavast, ujumisest vmt. Peaasi, et sa võtsid aja iseendale ja tegid endale "PAI".

  • Kiida ja täna ennast peale igat treeningut

Iseenda kiitmine ja tunnustamine on parim tunnustus. Kiitus ei pea olema koogi või šokolaadiga :) Piisab ka täiesti mõttes endale ütlemisest, et ma olin täna väga tubli ja täitsin oma eesmärgi. Pane see planeeritud tegevus kirja ja lisa "TEHTUD" tegevuste nimekirja ;)

Enesetunne on ju SINUL hea, mitte kellelgi teisel.

  • Ära lase pead norgu, kui jääb üks päev vahele

Tihti võib juhtuda, et kui eesmärk jääb täitmata, oleme kohas, kus: "Läksid pulgad, las läheb ka trumm!"


Üldsegi mitte. Üks päev jääb vahele, alustad sealt, kus jäi pooleli ja jätkad oma planeeritud treeningutega. Kalendris on ju kirjas, et täna on päev mulle. (Kui oled selle sinna planeerinud, on sul see aeg olemas).

  • Keskendu trenni lõpus saadud tulemusele, mitte hetkeolukorrale

Tihti, trenni minekut takistab asjaolu, et kodus on väga mõnus ja hubane olla.

Keskendud hetkeolukorrale ja sellele, mis on praegu aga jätad täiesti välja mõtte, milline on enesetunne pärast. Keskendu olulisele! Sellele, mis treening sulle annab ja MIKS SA SEDA TEED?!

  • Keskendu tulemusele! Kuidas peale trenni ennast tunned!

Milline on sinu enesetunne, kui oled võtnud aega endale ja endasse panustanud. Kui oled peale igat treeningut lahti mõtestanud, milline oli enesetunne enne ja milline pärast, oskad kindlasti head enesetunnet meenutada ka siis, kui isu treeninguteks üldse pole.


  • HOIA POSITIIVSET FOONI!

Väga raske on negatiivsete emotsioonidega ennast liigutama panna. Mõtle positiivsele tulemusele! Mis olid need küsimused, millele sa vastasid eespool ja mis mõtted tekkisid...

MIKS SA PIDID TRENNI TEGEMA?!


Loodan, et said mõne mõtte ja sain olla abiks, kuidas uuel aastal oma eesmärgid paremini sõnastada ja mõtestada. Soovin sulle jõudu ja jaksu ja pealehakkamist!


Kohtumiseni TRENNIS!

96 views
bottom of page