top of page

Külmutatud marjad rukkikamaga

Absoluutselt üks mu lemmikuid, mida endale pea iga kord õhtuseks vahepalaks kaasa võtan ja siiani ei tunne küllastust.


Pane kausi või purgi põhja:


2-3 tl rukkikamajahu või 25-35g kaerahelbeid

Sinna peale u 200-250g sulle meelepäraseid külmutatud marju (mustikad, vaarikad, maasikad, murelid, mustõstrad, tikrid, astelpaju jne).

Vala üle, kas keefiri, maitsestamata jogurti või taimse piimaga (u 175-185g). Kõige peale puista chia seemneid (8g) või muid meelepäraseid pähkleid/seemneid. Kokku umbes 250-290 kcal (S 51,2g, V 11,1g, kiudained 13g, R 8 g ja lisaks rohkesti vitamiine). (Mina kasutasin arvutamisel kamajahu 14g, marju 240g, keefiri 175g ja chia seemneid 8g).


Tavaliselt teen kogu kombotti valmis hommikul enne tööle minekut ja söön õhtul enne õhtusööki. Kuna tööl külmkapp puudub, sulavad marjad kenasti ühtlaseks massiks ja on väga mõnusad pehmed ning vitamiinirohked. Annab kõhule hea täiskõhutunde ning jõuan jälle naeratava suuga edasi töötada.



Miks on vahepalad ikkagi nii olulised?!

Enamasti oleme teadlikud, et sööma peaks vähemalt 3x päevas. Üsna tihti aga kuulen, et jäetaks välja hommikusöögid, sest kõht pole veel tühi või ei suudeta hommikuti süüa. Hommikusöök on aga päeva alustamiseks kõige tähtsam toidukord, sest viimane paneb käima meie ainevahetuse. Kui õhtul liiga hilja süüa, polegi tõenäoliselt hommikuks veel kõht tühjaks läinud ning lõunane "vahepala" muutub hommikusöögiks.


Enamasti hilisõhtused söögisööstud ongi tingitud sellest, et päeval on jäänud piisav kogus toitu söömata ning õhtul keha soovib kogu seni tegemata jäänu taastada ja külmkapi uks aina käib ja käib. Seepärast ongi vahepala ideaalne abimees, mis võiks alati kaasas olla, et kõht liiga tühjaks ei jõuaks minna. Viimane pärsib hilisõhtuseid söögisööste ja hoiab veresuhkru stabiilsena, mille tulemusel ei teki uimasust ja unisust.


MIKS IKKAGI? Kui kahe toidukorra vahele jääb liiga pikk vahe, langeb veresuhkrutase liiga madalale. (Ilmselt tunned sellel hetkel võib-olla jõuetust või väsimust, uimasust (viimast tunned ka ilmselt peale lõunasööki)). Nüüd, kui lõpuks süüa saad, tõuseb veresuhkur järsult üles, mistõttu võib tekkida taas tunne, et tahaks magada. Viimane veel eriti siis, kui peaksid sööma soolase toidu asemel hoopis šokolaadi vmt magusat. Selline toitumine paneb aga veresuhkrutaseme liialt kõikuma ja võib mõjutada meie igapäevast enesetunnet.


Siin tulevadki appi vahepalad, mis võiks jääda kahe toidukorra vahele. Põhitoidukorra vahe võiks olla umbes 5h ja vahepalad seal vahel 2,5h-3h. Olenevalt sinu päevakavast.


Enamasti, kui sinu toidukorrad on aga sätitud kõik u 5h vahega, ei tohiks kehal probleeme olla. Kui aga jäävad vahed pikemaks, kui 5h, soovitan lisada menüüsse vähemalt 1 vahepala päevas.


Proovi! Ja anna teada, kuidas läks ja kui on küsimusi, kirjuta/ joonista! :)

23 views

Recent Posts

bottom of page