top of page

Uni ja selle olulisus meie kehale!

Updated: Jun 12, 2023


Olles igapäevaselt tervise teemadega pidevalt seotud ja proovinud ning katsetanud erinevaid treeningstiile, toitunud terviselikult ja mittetervislikult, maganud mega vähe ja liiga palju, mediteerinud, lugenud jne, jne... - olen jõudnud FOTO: https://beabausa.com/surviving-the-first-three-months-postpartum/ selleni, et UNI ON PAGANAMA VAJALIK!



Miks on uni vajalik?

  • kvaliteetne uni aitab taastada meie füüsilist ja vaimset keha;

  • tugevdab meie immunsussüsteemi ehk hoiab meid tervemana;

  • piisava une juures oleme positiivsema ellusuhtumisega ja rõõmsameelsemad, mis tagab parema läbisaamise kaaslastega. Ega niisama ei öelda: "Lase oma naisel magada ja su elu on palju parem!"(


vmt) :)

  • uni parandab meie vaimset võimekust. Oleme terasemad ja tähelepanelikumad, haarame infot kiiremini ning oleme efektiivsemad õppetöös ja tööalaselt.

  • taastume paremini füüsilisest aktiivsusest. Eriti oluline sportlastele ja neile, kellel suur füüsiline koormus. Aitab taastuda ka vigastustest.

  • oleme füüsiliselt võimekamad. Kui soovid spordivõistlustel olla edukas, on kestev ja kvaliteetne uni "MUST BE"!

Mis võib juhtuda, kui me piisavalt ei maga?

Teaduslikult on tõestatud, et vähene uni võib olla tervist kahjustav. Ilma piisava uneta võitleb aju põhifunktsioonide täitmisega. Näiteks võib olla raske keskenduda või asju meelde jätta, mis on oluline koolitöödes või tööl ülemusega rääkides. Võid muutuda tujukaks ja nähvata koolikaaslastele, kolleegidele või lähedastele, keda armastad.


Mina isiklikult saan kinnitada, et minu puhul see toimib. Kui ma piisavalt kvaliteetset und ei saa, tunnen ennast väsinuna (seda nagunii), ei suuda fokusseerida nii palju, kui sooviks, aju justkui ei tööta selliselt nagu tahaksin, et ta töötaks (raske keskenduda) ja olen justkui pidevas udus.



Nii nagu aju, vajab ka keha taastumiseks und. Kui me ei saa piisavalt magada, võib suureneda risk mitmete haiguste tekkeks. Näiteks:

  • Kõrge vererõhk

  • Südamehaigused

  • Rasvumine

  • Diabeet - SIIT lingilt leiad ühe uuringu seoses diabeedi, magamise ja toitumisega.



Kui palju und meie keha vajab?


Antud pildilt näed erinevaid soovitusi erinevas eluetapis. Kindlasti on magamine pigem individuaalne. Kui oled füüsiliselt aktiivsem, vajab su keha rohkem und, vähem aktiivne, mitte nii palju.



Unevajadus sõltub ka sinu stressitasemest, vaimsest koormusest. Kui elus on pingelised ajad, vajad ilmselt und rohkem kui tavaperioodil. Oluline on aga teada, kui palju sinu keha tegelikult taastumiseks vajab?!




Selle väljaselgitamine on ilmselt parim puhkuseperioodil, kus saad muuta oma unegraafiku stabiilseks, magades iga päev ühe ja sama arvu tunde. Loomulikult võid proovida ka tööl käies, minnes igal õhtul ühel ja samal kellaajal magama ning ärgates samuti


samaaegselt.


Soovitav on ärgata iga päev (ka nädalavahetustel) samal ajal. Näiteks, kui tööpäevadel tõused kell 07:00 võ


iksid ka nädalavahetustel ärgata umbes samal ajal. Loomulikult, tihti juhtub nii, et oleme just reedel ja laupäeval kauem üleval ning ärkamisaeg on sellevõrra 10:00 või 11:00.


Teadlased aga soovitavad, et ärkamisaeg võiks jääda iga päev umbes samaks, väikse viivitusega 30 minutit siia-sinna. Kui und jääb öösel väheks on soovitav teha päeval


väike näp. Ehk sinu unerežiim säilib aga lisad päevase uinaku. Selline käitumine pidi olema parem, kui ärgata nädalavahetusel hilja ja nädala sees vara. PS! Und järgi magada ei saa! Mida stabiilsem on sinu ärkamisaeg, seda parem. Kui plaanid teha päevase uinaku, võiks viimane jääda pigem enne kella 14:00, et sinu ööuni ei oleks häiritud. Olen proovinud ja see päriselt töötab. Soovitan.


Täiskasvanud inimese ööuni võiks jääda vahemikku 7-9h. Olen kuulnud, et paljud magavad vähem ja neile sobib nii. Võib-olla tõesti. Ma ei tea, kuidas nende immuunsus ja vaimne keha sellele vastu peab aga kui nad tunnevad nii, järelikult on piisav. Mina isiklikult alla 8h magades tunnen, et olen väga uim


ane ning 8 - 8,5h on mulle paras. Magades alla 8h, ei ole mu aju piisavalt selge ja tunnen väga suurt erinevust nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Lisaks kippusid tekkima vigastused.


Kui sina ei tea, kui palju und vajad, katseta ja proovi erinevad pikkusi ning leia endale sobivaim. Soovitan proovida nädala kaupa. Kui sa siiani ikkagi tunned, et ei ole piisavalt hea enesetunne, võiksid midagi muuta. Kui tunned ennast suurepäraselt, polegi probleemi. Tähtist on, et magad!


Kui tunned, et tahaksid une kohta veel midagi teada (nt mis on hea ja kvaliteetse une saladus), anna märku! Teema on väga lai ja huvitav ning infot jagub.


32 views

Recent Posts

bottom of page